Erik Bertens
Dutch / English

Erik Bertens begon in 2006 aan de deeltijdopleiding meubel-stofferen aan het HMC te Rotterdam. Al snel kwam hij er achter dat zelf meubels maken en stofferen hem beter lag dan herstoffering en begon te experimenteren met verschillende materialen en constructies.

Erik & BraungartIn 2008 werd Erik door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gevraagd om een “duurzame” bank te ontwerpen ten behoeve van de lustrumviering (het 95-jarig bestaan) van De Universiteit. Erik koos ervoor om een bank te maken volgens de principes van “cradle to cradle” (C2C), een ontwerpfilosofie die zegt dat je bij het ontwerpen van producten al moet nadenken over het moment dat de levenscyclus van het product ten einde komt. Het moet dan makkelijk te demonteren zijn, zodat alle herbruikbare en/of composteerbare onderdelen op de juiste plek terecht kunnen komen www.cradletocradle.nl .Michael Braungart, een van de twee grondleggers van C2C en bijzonder hoogleraar aan de EUR, kwam hoogst persoonlijk een kijkje kwam nemen bij zijn eerste ontwerp. (link)

In 2011 kwam er weer een duurzame opdracht op zijn pad. Erik mocht in opdracht de TU Delft en Productiemaatschappij Double 2  van Jan Douwe Kroeske met twee collega’s een cradle to cradle “lounge corner” inrichten, waarbij hij zich voornamelijk richtte op het ontwerpen en bouwen van  op C2C geïnspireerde bankjes.

Low Tech Furniture

Op dit moment ligt de focus voor Erik op zijn nieuwe Low Tech Furniture concept; het in zijn eigen stijl ontwerpen en restylen van gestoffeerde meubels, waarbij het de uitdaging is om op met beperkte middelen en materialen op artistieke wijze een interessante aanvulling op uw interieur te creëren.

Cradle to Cradle bank